
forældreskab
På en forældredrevet skole giver det sig selv, at forældrene skal være fælles om andet og mere end at have jævnaldrende børn.
På Bordings Friskole har forældre ikke kun fokus på eget barn. Vi har en aftale om at være opmærksom på – og dermed ansvarlig for – alle de børn, vi møder i skolefællesskabet. Børnene skal opleve, at der altid er en voksen at tage fat i. Og vi skal kunne tale med alle børn, hvis der er brug for det. Det forpligtende fællesskab går på tværs af familier og alder.
På Bordings Friskole ved vi, at børn ikke kommer igennem et skoleliv uden bump på vejen, og vi forventer, at forældrene er medspillere, når skolevanskeligheder skal løses. Det gælder, når det bøvler i klassefællesskabet, for sidemakkeren eller for ens eget barn.
På Bordings Friskole stræber vi efter at tage fat i de svære ting, så snart de viser sig. Derfor er det vigtigt, at forældrene er ærlige og åbne – også når det ikke er nemt. Alle skal kunne have tillid til, at både klassefælleskabet og skolen ønsker at arbejde med et opstået problem frem for rundt om det.
På Bordings Friskole vil vi altid fagligt vurdere, hvorvidt et barns konkrete udfordring som udgangspunkt bedst håndteres i skolefællesskabet eller i den enkelte familie. Alvoren er den samme, men tilgangen og hjælpen kan være forskellig. I de tilfælde, hvor arbejdet først og fremmest foregår i familien, støtter fællesskabet naturligvis op, så godt det lader sig gøre – og i den grad det ønskes. Det er vigtigt at acceptere, at ikke alt kan løses i eller af skolefællesskabet.
Det er sjovt at være forældre på Bordings, når man melder sig ind i fællesskabet. Det er jo ikke kun børn, der opdager nyt i verden, når de besøger kammerater fra skolen, men også de voksne, der pludselig skal banke på en fremmed dør, smide skoene og måske endda drikke kaffe, før de kan sige tak for en legeaftale. Man opdager, at man ikke blot er tilskuer til sine børns oplevelser, men selv er en del af gruppen og selskabet.
Det er også sjovt at opleve lejrskole-stemningen helt på ny, når man tager på Friskolegården og kaster sig ind i madlavningen, sovesalen, fodboldkampen, bålhyggen og toiletrengøringen på lige fod - store som små. Det kan være lidt hårdt, og pladsen kan være trang, når det regner. Men det er den slags, der skaber minder og giver stof til mange gode samtaler. Og så er der selvfølgelig også alle de timer, hvor solen skinner, alt er dejligt og ingen vil i seng.
Årshjul
Alle skoledage på Bordings er forskellige, men i løbet af et år er der nogle ting, som forældrene kan regne med, at de kan deltage i. Her følger en hurtig gennemgang:
-
Der er to forældremøder om året i hver klasse. Det forventes at alle børn er repræsenteret. Man kan som forælder tage fat i lærer eller kontaktforælder hvis man har noget, man gerne vil have talt om på mødet.
-
Skolens generalforsamling er et vigtigt møde mellem ledelse, lærere og forældre. Det er her, skolens ledelse fortæller om året, der er gået, og hvad der skal ske. Samtidig kan man høre beretningen fra skolens tilsynsførende, der skal sørge for, at skolen lever op til de krav, der er til undervisningens kvalitet. Der serveres mad en time før.
-
Arbejdsweekend på Friskolegården, der er alle børnenes lejrskolested, som de bruger gennem hele skoletiden. En gang om året drager klassen desuden afsted uden lærerne. Forældre og søskende er med, og her deles vi om madlavning, bål og fælles rengøring dagen derpå. Der er desuden arbejdsopgaver på gården, som klassen udfører i fællesskab.
-
Fælles arbejdslørdage på Bordings. To gange om året indkalder skolen til fælles arbejdslørdag i tidsrummet kl. 9.30 - 13.00. Der er fælles morgenmad og rengøring i krogene sammen med børnene, og på den måde gøres det til alles skole.
-
En gang om året er der Pædagogisk dag. Her er alle lærere og pædagoger på kursus, og det er forældrenes ansvar at stå for undervisningen/aktiviteter. Det betyder at hver forælder kommer til at have klassen én gang i løbet af skoletiden. Det kan lyde frygtindgydende, men det er sjovt og rørende.
-
Vi har to større fester på skolen, i december ønsker vi hinanden glædelig jul, og når skoleåret slutter er der sommerfest med musik i gården. Vi spiser sammen i klasserne og mødes bagefter alle sammen.
-
Hvert år, sidste fredag i november inviterer skolen til Jule Bazar. Alle kan booke en bod. Det er også her 8. Klasserne tjener penge til deres lejrskole ved at lave en cafe i Basen, der sælger mad til de trætte og sultne.
-
For børn og forældre i 9. klasse er der en særlig afslutning på friskolegården, hvor lærerne er inviteret med som gæster. Her tager alle afsked med hinanden på en god måde og får sagt tak, grædt og grinet.
-
Fra tid til anden vil skolen eller lærerne invitere alle til et foredrag eller lignende.
Arrangementer og aftaler
·Legegrupper/spisegrupper. Klasselæreren/kontaktforældrene står for sammensætning af grupperne på ca. 4-5 børn, blandet køn. Formålet er, at eleverne ses uden for skoletid og på skift besøger hinanden og forældrene har mulighed for at lære alle børn at kende, også dem udenfor ens eget barns fortrukne legegruppe. Det er det sociale samvær der er i fokus - Keep it simple. En tur i Fælledparken, fri leg, og /eller madlavning derhjemme er alt hvad børnene behøver.
Kvartalsfødselsdage. Der er tradition for at holde 4 kvartalsfødselsdage (deraf navnet) og ikke enkelte fødselsdage. Klassen bliver opdelt i 4 grupper fordelt på den årstid eleverne har fødselsdag og så holder de 5-6 forældrepar og børn en fødselsdag for hele klassen. Det er fejringen og festen der er i fokus. Desuden er der flere hænder til at holde festen og dele regningen. Skolens lokaler stilles til rådighed, hvis det ønskes og arrangeres i så fald via kontoret. Til kvartalsfødselsdage gives der ingen gaver og der opfordres til at festen bliver holdt på et økonomisk niveau, hvor alle kan være med.
·Forældrearrangementer. Jo bedre vi kender hinanden, jo lettere kan vi hjælpe vores børn når konflikter i løbet af skoletiden måtte opstå. Det er lettere at ringe til en forælder man kender end én man ikke kender. Forældrearrangementer holdes typisk uden børn en aften, men også en morgen kaffemik en hverdag er hyggeligt.
Kommunikation
·Skolens intranet er det sted hvor forældre, lærere og medarbejdere kommunikerer med hinanden. Her findes skemaer, kontaktbog og ugeplaner. Forældreintra kan downloades som app og har notifikationer. Forældreintra er til beskeder, ikke til debat.
Mange klasser har valgt at lave en facebook gruppe, den er til hyggelige opslag fra en kvartalsfødseldag eller en hurtig besked om et mødested.
Traditioner og gode råd
- Opgaver fordelt på klassetrin
-
Her vælger man 2 forældrerådsrepræsentanter - gerne en hver fra pige- og drengegruppen.
På første forældremøde deltager forældrerådets formænd evt. med et oplæg om ’det gode forældreskab’.
Repræsentanterne har på denne årgang en vigtig opgave med at medvirke til arrangementer, som kan ryste ’forældreklassen’ sammen.
-
Repræsentanterne har som en vigtig opgave at medvirke til arrangementer, som kan styrke sammenholdet i klassen – mellem alle, både børn og forældre!
-
Repræsentanterne har som en vigtig opgave at medvirke til arrangementer, som kan styrke sammenholdet i klassen – mellem alle, både børn og forældre!
-
I maj i 3. klasse stopper Bordings pasningstilbud i fritidsordningen, og man kan benytte København kommunes fritidsklubber. Derfor er det godt, at man i klassen i god tid taler om, hvad man gør og meget gerne skriver sig op sammen. Det arbejde påbegyndes allerede ifm. efterårets forældremøde.
Årgangen står i indgangen til gården til sommerfesten. Lav et vagtskema. Indgangen åbner ca.kl.16:00 og slutter kl.18:30.
Årgangen går Luciaoptog. Forældre er velkomne i den lille gymnastiksal, hvor optoget ender.
-
Til sommerfesten er det er forældrene i 4. klasserne, som står for pyntning af den store sal samt pynt af gården. Pengene til dette kommer fra forældrerådets konto. Der bliver nedsat et festudvalg på det sidste forældrerådsmøde i foråret. Der foreligger et udkast til indkøbsseddel i forældrerådet.
-
Her skal man have det overordnet ansvar for sommerfesten sammen med forældrerådet.
Vigtigste opgave: Årgangen står for baren ved sommerfesten.
Husk at spørge 8.klasserne, om de vil lave underholdning for elever i de små klasser, så forældrene kan hygge sig sammen.
Tal med 4. klasserne /festudvalget om pynt til bar. Der foreligger et udkast til indkøbsseddel i forældrerådet. Lav vagtskema.
-
Til sommerfesten er det 6. kl., der laver en café i basen.
-
Hold evt. temamøde om efterskole efter 9. klasse, da elever skal tilmelde sig i god tid.
Hold evt. et temamøde om tilmelding til konfirmation.
Klassens forældre + elever afholder et møde om alkohol og rusmidler i samarbejde med klasselærerne.
-
Her har man den store fornøjelse at rydde op efter sommerfesten - i sal, gård & andre fællesarealer. Det tager ikke lang tid, når man er mange (nok)!
Den ene 8. klasse står for underholdning af de små elever og søskende til sommerfesten, så forældrene kan få en rolig stund. Forældrerådet giver ”løn” til klassen, som går til klassens udenlandstur i 9. klasse.
Den anden 8. klasse har caféen under Julebazaren i SFO’ens lokaler. De penge, der tjenes, går til turen i 9. klasse,
Enkelte gange har 8. årgang stået for en fælles madordning, som skolens andre klasser, kan købe som ”take-away” til sommerfesten. Overskud går til ekstra midler til lejrskolen i 9. klasse.
Hold evt. temaaften i 8. & 9. klasse om valg af ungdomsuddannelse, de unges fritidsliv mv.
-
Arrangér og afhold klassens afslutningsfest på Friskolegården.
Hold evt. temaaften i 8. & 9. klasse om valg af ungdomsuddannelse, hvor skolens uddannelsesvejleder kan deltage.